Nastavení položek v Backoffice

Seznam všech vytvořených položek v aplikaci Backoffice najdete v části Položky.

Pro vyhledání položky zadejte část jejího názvu do pole Hledat (1) a stiskněte klávesu enter. Zároveň máte možnost filtrovat pomocí výběru skupiny (2), prodejní položky (3) nebo skladové položky (4). Kliknutím na daný filtr aktivujete a výběru skupiny potom musíte vybrat volbu, ve které chcete hledat.

Přehled všech položek se zobrazuje v tabulce se záhlavím (5). Zde máte možnost vidět ikonu, barvu, PLU/EAN, interní označení, název, MJ, sazbu DPH, prodejní cenu s DPH, pořizovací cenu s DPH, skupiny, datum/čas vytvoření a příznaky. Jednotlivé položky se zobrazují po řádcích (6).

Pomocí křížku (7) v pravé části řádku můžete položku vyřadit. Po potvrzení tohoto kroku bude položka odstraněna z ceníků a stavu skladů. V aplikaci však bude dále evidována z důvodu možné přítomnosti na učetních dokladech, uzávěrkách a ve skladových operacích.


V pravé horní části obrazovky potom vidíme ikony. Ikona Stáhnout (8) umožňuje ulozit XLS soubor s položkami, ikona zrušit filtry (9) zruší vámi vybraný výběr do výchozího stavu.

Možnost vytvoření nové položky pomocí červeného tlačítka "Nový" (11) v pravém horním rohu obsahové části.

Zobrazení detailu položky provedete kliknutím na řádek (6) s vybranou položkou.

Vyřazené položky

Na přehledu vyřazených položek můžete vybranou položku znovu obnovit pomocí stisknutí ikony obnovit (12) v pravé části řádku.

Položky - detail

V detailu položky máte možnost zadávat různé atributy roztříděné do záložek Obecné, Prodej, Skladový pohyb, Nákup a Skladová karta. Každou položku můžete jednoduše kopírovat pomocí ikony Kopírovat (23).

V části Obecné (13) můžete upravovat tyto atributy:

Označení na náhledu výše Popis funkce
(14) Prodejní položka Pokud chcete položku vést jako prodejní, zaškrtněte políčko prodejní položka. V opačném případě nebude možné položku přidat do ceníku, tudíž ani markovat v aplikaci KASAmax.
(15) Skladová položka Pokud se jedná o skladovou položku (bude evidován její stav a pohyby na skladech), zaškrtněte
(16) Název Název položky, například Jelení guláš.
(17) PLU/EAN Identifikátor zboží, pomocí kterého lze zboží vyhledat v pokladní aplikaci KASAmax.
(18) Interní označení Název pro interní označení.
(19) Zdrojové středisko Vyberte zdrojové středisko, ze kterého bude položka odtěžována v případě, že bude u střediska nastaveno odtěžování na zdrojové středisko (Nastavení - Středisko).
(20) Skupina Prodejní skupina, do které položka spadá, například pečivo nebo nápoje. Červené tlačítko se symbolem plus slouží k rychlému přidání skupiny, pokud požadovaná skupina neexistuje.
(21) MJ pro evidenci Vyberte jednotku, v které bude položka evidována, například kus nebo kg.

Pozn. Skladová položku vyberte pokud chcete, aby položka byla evidována ve stavech skladů.

Položka se ve stavech daného střediska nezobrazí ihned po uložení, ale až po provedení první skladové operace s položkou (příjem, výdej, prodej na pokladním zařízení).

V případě, že by se položka ihned přidala do stavů všech středisek, mohlo by to mít nežádoucí dopady. Jako příklad můžeme uvést uživatele, který chce pod jedním účtem KASAmax Backoffice spravovat svoji restauraci a cukrárnu. Pokud by si vytvořil položku větrník, u které by chtěl evidovat skladové pohyby, tato položka by se mu zobrazovala i v restauraci. Analogicky by měl ve stavech cukrárny položky z restaurace.

Pozn.: Doporučená prodejní cena je ta, která se bude implicitně načítat při přidání položky do ceníků, není však závazná a může být v každém ceníku upravena. Stejně jako u pořizovací ceny, docházi k automatickému přepočtu ceny s DPH a ceny bez DPH. Doporučená prodejní cena je automaticky přepočítávana podle provedených prodejů výrobku. Pokud je cena nastavena na 50 Kč a je pravidelně prodávána za 100 Kč, cena bude uměrně s prodeji narůstat.

Vaše změny vždy uložte pomocí červeného tlačítka Uložit (22).

Záložka Prodej (24) se objeví pouze v případě, že je u položky v sekci obecné zaškrtnuto prodejní položka. V této části tedy můžete nastavovat vlastnosti prodeje položky. Obsahuje tyto atributy:

Označení na náhledu výše Popis funkce
(25) Prodejní název Pokud chcete při prodeji v pokladním zařízení zobrazovat jiný název položky než ve vzdálené administraci, vyplňte toto pole.
(26) Sazba DPH Vyberte sazbu DPH, která se vztahuje k položce.
(27 + 28) Doporučená cena Cena, která se bude implicitně načítat při přidání položky do ceníků, není však závazná a může být v každém ceníku upravena. Stejně jako u pořizovací ceny, dochází k automatickému přepočtu ceny s DPH a ceny bez DPH. Doporučená prodejní cena je automaticky přepočítávána podle provedených prodejů výrobku. Pokud je cena nastavena na 50 Kč a je pravidelně prodávána za 100 Kč, cena bude úměrně s prodeji narůstat.
(29) Ikona Vyberte ikonu položky, která bude zobrazována při prodeji v pokladním zařízení. Pokud není ikona vybrána je použita ikona z prodejní skupiny.
(30a) Barva Vyberte barvu položky, která bude zobrazována při prodeji v pokladním zařízení. Pokud není ikona vybrána je použita barva z prodejní skupiny.
(30b) Ikona Vyberte ikonu položky, která bude zobrazována při prodeji v pokladním zařízení. Pokud není obrázek nahrán je použita barva z prodejní skupiny.
(31) Rychlopoložka Při výběru této možnosti bude položka zobrazována při markování v pokladním zařízení před jednotlivými skupinami. Používá pro zrychlení prodeje u velmi často markovaných položek.
(32) Příloha Vyberte pokud je daná položka přílohou (rýže, hranolky, brambory). Při prodeji v pokladní aplikaci KASAmax je možné přílohu přidávat k vybraným jídlům.
(33) Ptát se na přílohu Vyberte u položek, u kterých chcete manuálně volit přílohu. Následně bude při jejich prodeji automaticky zobrazeno okno se všemi prodejními položkami s příznakem Příloha, které se aktuálně nacházejí v ceníku.
(34) Zakázat ruční slevu na pokladně Znemožní pokladním upravovat slevu namarkované položky.
(35) Povolení prodeje s sebou Umožňuje povolit prodej s sebou.
(36) Specifická sazba DPH Použít pro položku při prodeji s sebou specifickou sazbu DPH .
(37) Měrná jednotka množství Vyberte množstevní jednotku.
(38) Množství v balení Zadejte množství produktu v balení.
(39) Zobrazovat množství jako Zadejte zobrazení množství.
(40) Příznaky Umožňuje zvolit příznaky: Bio, Vegetarián a Vegan.
(41) Alergeny Umožňuje vyznačit alergeny.
(42) Tisknout bony

Zaškrtněte pokud chcete pro tuto položku tisknout bony v aplikaci Pokladna KASAmax. Dále vyberte středisko, na kterém budou bony tisknuty.

Pro správné fungování je nutné nastavit tiskárnu v pokladní aplikaci. Tiskárna musí být aktivní pro tisk bonů na vybraném středisku.

(43) Výběr střediska pro bony Vyberte středisko, kde budou tisknuty bony.
(44) Vyvolávat položku

Používate-li vyvolávací systém KASAmax Queue můžete nastavit, které položky způsobí vyvolání čísla objednávky.

Pokud objednávka obsahuje alespoň jednu položku s vybranou možností Vyvolávat položky, bude zobrazena na vyvolávacím televizoru.

(45) Použít pro štítkovou váhu Povoluje nahrávat tuto položku do štítkové váhy.
(46) Prodávat jako balíček Položky v rámci balíčku jsou účtovány se samostatnou sazbou DPH.

Vaše změny vždy uložte pomocí červeného tlačítka Uložit (22).

Záložka nastavení skladového pohybu (47) položky je zobrazena pouze pokud jste vybrali v sekci obecné skladová položka. Máte možnost editovat či zobrazit různé atributy.

Označení na náhledu výše Popis funkce
(48) Typ skladového pohybu Na výběr kusová, výrobní, receptura a kolekce.
(49) Minimum zásob Výchozí minimální hodnota zásob pro položku. Pro stanovení hodnoty pro specifické středisko využijte tabulku níže.
(50) Středisko Vyberte dané středisko.
(51) Středisko a minimum zásob Zobrazuje seznam středisek s minimální zásobou.
(52) PLU/EAN Vložte PLU/EAN kód.
(53) Množství Množství položky v kartonu.
(54) Dodavatel Ke konkrétní položce můžeme vybrat také dodavatele, který položku dodává.
(55) Seznam Zobrazuje seznam dodavatelů na jednotlivých řádcích. Dodavatele můžete odstranit křížkem na konci řádku.

Vaše změny vždy uložte pomocí červeného tlačítka Uložit (22).

Pozn. Typ Skladového pohybu

  • Kusovou položku vyberte pokud chcete zboží evidovat standardním způsobem 1:1. Množstevní jednotka zboží může být libovolná, nemusí se jednat pouze o kusy. Při provedení skladové operace změna množství přesně koresponduje se zadaným množstvím v operaci. Příkladem může být hovězí kližka a sud piva. Pokud provedeme skladovou operaci příjem, konkrétně přijmeme 2 sudy piva a 5 Kg hovězí kližky. Aktuální stav na zvoleném středisku se navýší právě o 2 sudy piva a 5 Kg hovězí kližky.
  • Výrobní položka je složena z ingrediencí, které jsou potřebné pro její výrobu. Její aktuální stav je evidován na jednotlivých střediscích. Příkladem může být guláš v restauraci. Kuchař dopředu připraví 50 porcí guláše a potřebuje mít přehled o aktuálním stavu. V tomto případě je nutné u položky vybrat ingredience a množství, ze kterého se skládá. K naskladnění Výrobku na sklad využijeme skladovou operaci Výroba, která navýší stav výrobku o požadované množství a zároveň sniží stavy o spotřebované ingredience. Při samotném prodejí položky již nejsou ze skladu odečítány ingredience, ale samotná položka.
  • Receptura je velmi podobná výrobní položce. Rozdíl je v chování skladového hospodářství. Jednotlivé ingredience jsou odečítány při prodeji položky. Její stav není nikdy evidován. Jednoduchým příkladem je párek v rohlíku. Obdobně jako guláš i párek v rohlíku se skladá z ingrediencí. Párek v rohlíku však nechceme vést ve stavech skladů, protože si jej nechystéme dopředu, ale přímo při prodeji. Proto není nutné párek v rohlíku naskladňovat. Párek v rohlíku budeme tedy rovnou markovat v pokladní aplikaci KASAmax. Ve chvíli, kdy dojde k prodeji, není ze skladu odtěžena položka párek v rohlíku, ale její ingredience, tzn. párek, rohlík, kečup.
  • Kolekce je typ, kde samotná položka není evidována na skladě, skladové pohyby této položky jsou promítnuty do jejich ingrediencí. Oproti receptuře umožňuje návrat na sklad po stornu.

V záložce Nákup (56) můžete stanovit pořizovací cenu výrobku, ta bude využívána u dalších operací jako je například skladová operace příjem nebo likvidace. Cenu můžete individuálně upravovat pro jednotlivé skladové operace přímo v jejich detailu. Cena s DPH (58) a bez DPH (59) jsou provázány a dle stanovené sazby (57) automaticky přepočítávány.

V této části také vidíte průměrnou pořizovací cenu s DPH (60) a bez DPH (61). Evidovat pořizovací cenu lze také v cizí měně (62). V seznamu (63) potom vidíte jednotlivé měny a jejich ceny s a bez DPH.

Pokud máte zvolené měny můžete editovat pořizovací cenu s DPH (64) a pořizovací cenu bez DPH (65). Pomocí ikon (67) máte možnost spočítat pořizovací cenu v cizí měně z částky v Kč (nebo z částky z cizí měny). Tato operace vyžaduje výchozí kurzovní lístek. Danou měnu můžete odstranit křížkem na konci řádku (68).

Část pokročilé rozbalíte kliknutím na ikonu (69). Toto pokročilé nastavení slouží pro správu nastavení položky v rámci skladového hospodářství. V této části můžete nastavit celkový počet přijatého zboží (70). V závislosti na celkovém počtu je automaticky průměrována pořizovací cena. Tato hodnota je spravována systémem na základě skladových operací.

Doporučujeme do nastavení nezasahovat bez předchozí konzultace s technickým pracovníkem společnosti KASAmax EU s.r.o.

Vaše změny vždy uložte pomocí červeného tlačítka Uložit (22).

V záložce Skladová karta (71) vidíme tabulku se záhlavím (72), kde evidujeme skladové středisko, množství, celkem bez DPH a s DPH. Seznam středisek vidíme na jednotlivých řádcích (73). Skladové středisko můžeme odstranit křížkem na konci řídku (74).

Skladové pohyby jsou potom přehledně vyobrazeny v další tabulce se záhlavím (75). Tady vidíte středisko, číslo operacen, množství, cena za MJ, celkovou hodnotu, součást (název položky) a datum/čas vytvoření. Seznam pohybů vidíte na jednotlvých řádcích (76).

Vaše změny vždy uložte pomocí červeného tlačítka Uložit (22).

Pomohl vám tento článek? Děkujeme za zpětnou vazbu! Zpětnou vazbu se nepodařilo odeslat. Zkusto to, prosím, znovu!